ניתוח פטריגיום

מהו פטריגיום?

פטריגיום הינו סוג של גידול שפיר הצומח מן הלחמית ומתרחב אל הקרנית בעין באופן הדרגתי. הפטריגיום מכיל כלי דם ולכן מופיע על פני העין כמעין קרום ובמקרים מסוימים וללא טיפול רפואי הולם הוא עשוי להתפשט ולהביא לחסימת שדה הראייה. 

מהם הגורמים מרכזיים להופעת הפטריגיום?

חשיפה מוגברת לשמש ולקרני UV .

מגורים במדינות בעלות אקלים חם ויבש. 

מהם הסימפטומים הנפוצים לפטריגיום? 

הפטריגיום גדל על פני השטח בעין וניתן להבחין בקרום חיצוני המטפס לכיוון מרכז הקרנית שבעין.

הפטריגיום עשוי לגרום לתחושת חיכוך בעת מצמוץ, תחושת יובש בעין, מיחושים, וצריבות בעיניים.

בשלבים מתקדמים הפטריגיום בעין עשוי לחסום את שדה הראייה ולפגוע בחדות ואיכות הראיה לפעמים לצמיתות. 

באיזה מצבים מסירים פטריגיום?

הצורך בהסרת הפטריגיום עולה במקרים של אי נוחות מתמדת בעין המורידה את איכות החיים ובמקרים של איום על ציר הראיה, לא תמיד יש צורך בהסרת הפטרגיום,  יש מקרים שהפטרגיום נמצא בעין בהיקף הקרנית לאורך שנים רבות, אינו גדל ואינו מפריע בשום אופן, אלא רק בצורה אסטטית ולכן לא תמיד יש צורך לטפל בו. יש לציין שבמידה והפטרגיום כבר נכנס לציר הראיה גם לאחר הכריתה שלו יכולה להישאר פגיעה באיכות הראיה. 

ניתוח להסרת פטריגיום

הניתוח לטיפול  בפטריגיום מתבצע על ידי רופא עיניים מומחה, מדובר בניתוח פשוט וקצר, האורך כחצי שעה לערך. הניתוח להסרת פטריגיום, מתבצע בהרדמה מקומית ומניב תוצאות מצוינות אצל רוב המטופלים. במקרים מסוימים המטרה העיקרית של ניתוח הפטריגיום הינה שמירה על אסתטיקה ומניעת גירויים ויובש בעין של המטופל. במידה והפטריגיום בעין נמצא בשלבים מתקדמים הסרתו מגינה על ציר הראייה והינה הכרחית. במהלך ניתוח הפטריגיום מסיר רופא העיניים המנתח את הפטריגיום באמצעות מכשור רפואי עדין ומתקדם המאפשר טיפול מקומי ומדויק. בעבר לניתוחים להסרת הפטרגיום היו אחוזים גבוהים של חזרת הבעיה ועקב כך עלה הצורך בניתוח נוסף. כיום עם התפתחות הטכנולוגיה הרפואית והניתוחית פותחו שיטות ניתוחיות שמורידות את אחוזי החזרה של הפטרגיום לאחוזים בודדים. כיום נהוג להשתיל  בעין באזור ממנו צמח הפטרגיום רקמת לחמית בריאה. רקמה זו נלקחת משטח סמוך ומודבקת בעזרת דבק ביולוגי או מקובעת ע״י תפרים עדינים על האזור החולה.בעין, באופן זה נחסמת צמיחה מחודשת של הפטרגיום. יש רופאי עיניים המנתחים פטריגיום ומשתמשים בממברנה אמניוטית (רקמת שליה), ויש רופאי עיניים מנתחים המשתמשים בחומר הנקרא ״מיטומיצין״ לעצירת גדילה חוזרת. כל זאת מתבצע לפי העדפת רופא העיניים המנתח תוך התחשבות בתופעות לוואי היכולות להופיע עקב השימוש בחומר זה. 

מהן הנחיות הרפואיות והתנהלות לאחר ניתוח הפטריגיום?

לאחר ניתוח הפטריגיום ובדומה לפרוצדורות רפואיות וניתוחים רבים עשויה להיווצר תחושה זמנית של אי נעימות, חספוס וצריבות בעין. כל אלו סימפטומים טבעיים ואין להילחץ מהופעתם אך יש להכירם. בתום ההליך הרפואי וניתוח הפטריגיום רופא העיניים המנתח יניח  חבישה על העין המנותחת, אותה יש להשאיר עד לביקורת רפואית אצל רופא העיניים ביום שאחרי הניתוח. לאחר ניתוח הפטריגיום יש להזליף לעין המנותחת טיפות ולמרוח משחה בצורה מקומית המכילים סטרואידים ואנטיביוטיקה לצורך מניעת זיהום והורדת הדלקתיות והחזרה של הפטרגיום. 

מהן התופעות הרפואיות האפשריות לאחר ניתוח הפטריגיום? 

לאחר ניתוח קטרקט ובדומה להליכים רפואיים רבים בעיניים עשויות להופיע תופעות לוואי מוכרות ומתוארות בהיקף בספרות הרפואית. 

הופעה חוזרת של הפטריגיום בעין

כאבים, מיחושים וגירויים בעין המנותחת

צפויים לחלוף תוך מספר שבועות, במידה ונמשכים לאורך זמן יש לפנות לגורם מקצועי.

ישנם מקרים שלאחר ניתוח והסרת הפטרגיום נשארת עכירות על הקרנית בעין, באזור בו היה הפטריגיום ולכן כפי שנאמר קודם לכן יש לבצע כריתה לפני כניסת הפטרגיום לציר הראיה. 

ד"ר אורן גולן רופא עיניים מנתח  פטריגיום

ד"ר אורן גולן מומחה ומנתח בכיר בניתוחי קטרקט וקרנית, רפרקציה - לייזר להורדת משקפיים, פטרגיום, טיפולים במחלת הקרטוקונוס, וניתוחי קרוס לינקינג. לאורך השנים צבר ד"ר גולן ניסיון כירורגי רב בארץ ובעולם. ביצע התמחות על במחלות קרנית, קטרקט, לייזר להורדת משקפיים באוניברסיטה של דרום קליפורניה, ארה״ב. 

לצד תפקידו כמנתח עיניים בכיר במרכזים רפואיים מובילים בישראל השתתף  במשלחות רפואיות הומניטריות להודו, שם ביצע ניתוחי עיניים בקרב מעוטי יכולת. בנוסף, פרסם ד"ר גולן שורה של מאמרים רפואיים מקצועיים בנושא רפואת עיניים וניתוחי מקטע קדמי בכתבי עת בינלאומיים והוא אף מכהן כחבר בוועדת ביקורת עמיתים בירחון הבינ"ל הנחשב Journal of Refractive Surgery.